Το φώς και το σκοτάδι, ως συστατικά στοιχεία της φύσης, συνυπάρχουν και εναλλάσσονται, όπως η εισπνοή εναλλάσσεται με την εκπνοή. Το φώς και η εισπνοή θεωρούνται ζωοδοτικά στοιχεία. Όχι όμως αυθύπαρκτα. Η συνειδητοποίηση της ύπαρξής τους προϋποθέτει τη σύγκριση και συνύπαρξή τους με το σκοτάδι και την εκπνοή.
Αυτή τη συνύπαρξη θέλει να προσφέρει στους μετέχοντες της παράστασης «Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου. Ούτε μια αναπνοή χαμένη» η θεατρική ομάδα του Συλλόγου «Το Θυμητάρι», μέσα από το κείμενο της Χαρούλας Αποστολίδου. Η ιδέα για την παράσταση και το θέμα της έγινε ανάγκη για τα μέλη της ομάδας. Οι ιστορίες που θα διαχειριστούν την εναλλαγή φωτός και σκότους ανακαλύφθηκαν κάτω από την αχλή του χρόνου από τα μέλη της ομάδας, προσφέρθηκαν ως αργιλώδης πρώτη ύλη στη συγγραφέα κι εκείνη έπλασε το λόγο χρησιμοποιώντας για υλικά φως, σκοτάδι και αναπνοές.
Στην παράσταση εμπεριέχονται με σεβασμό αιχμηρές ιστορικές στιγμές της περιοχής, εμπλεκόμενες με προσωπικές ιστορίες ανθρώπων, με άξονα τις αιτίες, τη δημιουργία και την ύπαρξη του Λαϊκού Σανατορίου Ασβεστοχωρίου. Η ομάδα διάλεξε  την ερειπωμένη 3η πτέρυγα του πέτρινου κτηρίου του πρώην Σανατορίου για τη φιλοξενία του δράματος, αισθανόμενη ότι εκεί μπορούν να ακουστούν πιο ηχηρά οι σιωπηλές κραυγές των συνανθρώπων μας, που βίωσαν και θα βιώσουν το σκοτάδι του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Σήμερα, μεταφέρουμε μέρος της παράστασης σε μια εσοχή του νοσοκομείου Χίρς, ελπίζοντας να κοινωνήσουμε μαζί σας, ότι μας χαρίστηκε στην πορεία μας.
Μέσα από την προσπάθειά της η ομάδα θέλει να προσφέρει στους μετέχοντες της παράστασης και το φως και το σκοτάδι. Για να μη πάει «ούτε μια αναπνοή χαμένη…»
Κείμενο: Χαρούλα Αποστολίδου
Σκηνοθεσία αρχικής παράστασης: Βούλα Γεωργιάδου
Σκηνοθετική προσαρμογή: Λουκάς Δαγδηλέλης
Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Λουκάς Δαγδηλέλης, Κατερίνα Φωτιάδου, Γεράσιμος Μπαμίχας.


Πληροφορίες –Σύντομο ιστορικό
Ο σύλλογος Μνήμης Το Θυμητάρι, έχει ως καταστατικό και οραματικό στόχο την διάσωση και την διάδοση του ιστορικού αρχείου του Νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου, στην περίοδο που εκεί λειτουργούσε το Σανατόριο Φυματιώντων Ασβεστοχωρίου, αλλά και την διατήρηση της ιστορικής μνήμης της ευρύτερης περιοχής.
Οι παραστάσεις του έργου άρχισαν το 2013 από μέλη της θεατρικής ομάδας Ληνός του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου και συνεχίζονται μέχρι σήμερα από την ομάδα του συλλόγου μας. Τα μέλη της ομάδας είναι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με συνδρομή φίλων.
Ο σύλλογος έχει παρουσιάσει για δύο χρονιές την παράσταση «Στον Ουρανό πηδούν Φωτιές» της Χαρούλας Αποστολίδου, με θέμα το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη το 1944.
Ο σύλλογος Το Θυμητάρι έχει οργανώσει την φωτογραφική έκθεση «Από το Ασυλο Φυματιώντων στο νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου» που παρουσιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης από την 16 Απριλίου 2019  και σας καλούμε να την επισκεφθείτε, ως συνέχεια του θεατρικού δρώμενου που θα παρακολουθήσετε.
Απώτερος και διαχρονικός στόχος του συλλόγου είναι η δημιουργία μουσείου Σανατορίου και Ιστορίας της περιοχής σε διατηρητέο κτήριο του πρώην Σανατορίου.